Om Borås Kulturskola
Borås kulturskola är mer än lektioner – det är platsen för upplevelser, för att uttrycka sig och för att känna gemenskap!
Vår verksamhet
Välkommen till Borås Kulturskola! Vi erbjuder kurser i konstnärliga ämnen som musik, teater, dans, bild & form, foto & film, textil & design och cirkus.
Vårt uppdrag
Kulturskolan arbetar utifrån barnkonventionen och barnperspektivet som genomsyrar hela verksamheten. Till kulturskolan är alla välkomna oavsett funktionsnedsättning, etnicitet, kön, sexualitet, religiös tillhörighet, ålder eller socioekonomisk bakgrund. Utöver ordinarie kursverksamhet erbjuder vi även öppen verksamhet i syfte att skapa en meningsfull fritid för barn och unga. På våra tre utbudspunkter (Simonsland, Hässlehuset och Musikens Hus) erbjuder vi inspirerande hängytor där det finns mycket spännande att göra i väntan på att lektionen ska börja.
Vi samverkar med andra verksamheter eller organisationer som gynnar barn och ungas rätt till kultur och där våra lärare tar del av barn och ungas kulturkonsumtion för att undervisningen ska vara kul och samtidigt lärorik.
Kulturskolan erbjuder även verksamheter i Borås stads grundskolor. Det kan till exempel röra sig om en lärartjänst i musik eller ett skräddarsytt och tidsbegränsat dramaprojekt. Är din förskola eller skola intresserad av att köpa en tjänst eller verksamhet, läs mer om Kulturskolan i grundskolan.
Kulturskolans målsättning
- Kulturskolan engagerar och attraherar barn och unga på deras fria tid genom att erbjuda ett rikt och anpassat kulturutbud.
- Kulturskolan som mötesplats skapar samhörighet, delaktighet och väcker kulturell nyfikenhet hos barn och unga.
- Kulturskolan breddar, utmanar och utvecklar barn och ungas uttrycksförmåga så att de kan växa och utvecklas som individer.
Vanliga frågor och svar (FAQ)
Vad är Borås Kulturskola?
Svar: Vi erbjuder kurser i konstnärliga ämnen som musik, teater, dans, bild & form, foto & film, textil & design och cirkus. Ta del av våra ämnen och kurser under Kursutbud i menyn. Kurserna sker på elevernas fria tid i den mån det går.
Vem får gå på kulturskolan?
Svar: Borås Kulturskola är i första hand till för barn och unga (upp till 19 år) folkbokförda i Borås Stad. I mån av plats antas även vuxna - dessa platser läggs då ut i vår kurskatalog. Vuxenkören är en ordinarie kurs där vuxna alltid är välkomna att söka till om ledig plats finns.
Vilka kurser finns det och vad kostar en kurs?
Svar: Ta del av våra ämnen och kurser under Kursutbud i menyn. Avgifterna bestäms av kulturnämnden och finns listade nedan:
- 300:- Terminsavgift Musik/dans/drama/cirkus
- 500:- Terminsavgift kreativt skapande
- 700:- Terminsavgift fördjupningsprogrammet
- 400:- Terminsavgift vuxen - kör/orkester
- 800:- Terminsavgift vuxen – ordinarie kurs
- 200:- Instrumenthyra per termin och instrument
- 500:- Förseningsavgift om lånat/hyrt instrument inte återlämnats i tid
Kan man låna instrument?
Svar: Ja, de flesta orkesterinstrumenten finns att hyra när man blivit antagen som elev. Även blåsinstrument finns att hyra så att man i lugn och ro hinner känna efter att man trivs med sitt instrumentval innan man köper ett eget.
Stråkinstrument i småstorlekar hyr vi ut, men när man kommer upp till helstorlek är det önskvärt att eleven skaffar eget instrument.
Om du ska köpa ett instrument hjälper din lärare gärna till med att prova och lyssna i samband med instrumentköpet.
Instrumenthyran är för närvarande 200 kr/termin som debiteras tillsammans med terminsavgiften.
Vid ditt första lektionstillfälle kan du prata med din lärare om att låna instrument. Efter utlämnat instrument registreras lånet på ditt konto i elevsystemet StudyAlong.
Genom att boka och betala instrumentlånet på ”Mina sidor” i StudyAlong förbinder du dig till de lånevillkor som du får vid utlånet. Vid utebliven betalning skickas en faktura ut. Om ni inte vill godkänna villkoren ska instrumentet lämnas tillbaka, vid utebliven inlämning skickas en faktura ut.
Observera att instrument återlämnas inom en vecka om du slutar på din kurs. Du behöver inte lämna tillbaka instrumentet över skolloven om du ska fortsätta att spela.
Vi återlämning av instrument kontaktar du din lärare eller kontaktar kulturskolans administration för att komma överens om tid för lämning av instrument.
Låntagaren ansvarar för att instrumentet endast används av låntagaren själv.
Instrumentet är ömtåligt och ska hanteras med försiktighet. Om skolan finner att eleven hanterat eller förvarat instrumentet på fel sätt ska det omedelbart återlämnas. Vid slarv eller oaktsamhet som orsakar skada ska låntagaren betala reparationskostnaden. Alla reparationer ombesörjes av skolan.
Vart sker undervisningen?
Svar: När du söker efter önskad kurs i vår kurskatalog kan du se vart undervisningen tar plats. I första hand sker undervisningen på någon av våra tre utbudspunkter:
- Simonsland, Skarabporgsvägen 1B, Borås centrum
- Hässlehuset, Våglängdsgatan 5, Hässleholmen
- Musikens Hus, Stora vägen 4, Fristad
Ibland får vi frågor om undervisningen kan ske på elevens skola - det kan ske ibland men det är inget vi kan garantera då det beror på flera faktorer såsom elevunderlag, logistik och schemateknisk planering. Planera för att kursen sker på utbudspunkten närmast dig.
Hur gör jag för att söka en kurs?
Svar: Läs mer om hur du anmäler dig till en kurs här.
Kan jag boka en kurstid och sedan be läraren om en annan tid?
Svar: Nej, den tiden som står i kurskatalogen är den vi erbjuder. Hittar du en annan tid som passar er bättre i kurskatalogen kan ni avsluta kurs och boka ny tid. Vänligen observera köpvillkoren vid avslutad kurs, dessa villkor hittar ni på er sida i elevsystemet.
Kan jag ha två lektioner samtidigt?
Vi kan tyvärr inte erbjuda två kurser på samma tid till våra elever på grund av logistiska skäl. Som bokare är det viktigt att se till att tiderna inte krockar. Vid eventuell krock vid schemabyten, vänligen kontakta din lärare eller administrationen
Vad är StudyAlong?
StudyAlong är ett verksamhetssystem framtaget för Sveriges musik- och kulturskolor. Det består av fyra integrerade delar:
- kurskatalog
- adminverktyg
- lärplattform med chattfunktion
- undervisningsmaterial
Borås kulturskola använder sig av StudyAlong för att erbjuda kursplatser via kurskatalogen och för att administrera bokning, bekräftelse och betalning samt för att kommunicera och informera om undervisningen.
StudyAlong används även för att dela noter, texter, musik och filmer mellan lärare och elever samt för fjärr- och distansundervisning.
Myndig elev samt vårdnadshavare för minderårig elev måste registrera ett konto i StudyAlong. Detta är nödvändigt bland annat för att kunna boka, betala samt få löpande information om de kurser som eleven deltar i. Om du vill veta mer om hur du skapar ett konto, besök vår sida Så fungerar det.
Hur fungerar iRum i StudyAlong?
De digitala klassrummen - iRummen - i StudyAlong är gruppchattar där berörda elever, vårdnadshavare och lärare för gemensam dialog, främst rörande undervisning inklusive videochatt, bild, film och digitala lektioner. Här kan du se vilka av dina lektioner som ställs in vid exempelvis sjukdom, studiedag eller lov. Här kan även du som elev eller vårdnadshavare meddela eventuell frånvaro.
Den dialog som förs i ett digitalt klassrum är att jämställa med den dialog som förs i ett fysiskt undervisningsrum där samtliga deltagare i rummet tar del av dialogen.
Du som vårdnadshavare/elev kan när som helst radera dina inlägg eller höra av dig till kulturskolan om du behöver hjälp med att radera dina inlägg i iRummen.
OBS: Samtliga inlägg/bilder/filmer som postas i respektive iRum går automatiskt ut som notiser till samtliga deltagare som tar del av dialogen. Notiser skickas ut via mejl och syns på StudyAlong, ”Mina sidor”.
Om du inte vill få notiserna skickade till din mail kan du justera detta under "Konto" på ditt StudyAlong.
Tillgänglighet på Borås Kulturskola
Här hittar du information över Borås kulturskolas lokaler
Kulturskolan i grundskolan
Är du lärare i skolan - se hit! Här har vi information om vad vi kan erbjuda i din verksamhet. Läs om filial, kulår och hur vi arbetar med hälsa utifrån kultur.
Vår öppna verksamhet
Här hittar du information om våra lovprogram, öppna ateljéer, replokal för ditt band och mycket mer.