Meny
En elev står vid en marimba och skriver i sina noter.

Orkester och ensamble

På Borås Kulturskola har vi flera olika orkestrar för våra elever. Kursen ingår utöver ditt ordinarie instrument. Du kan även kontakta oss för att delta i orkestern om du inte spelar en ordinarie kurs hos oss.

Kontakta oss

Våra orkestrar/ensembler

För dig som redan spelar slagverk, blåsinstrument eller stråkinstrument finns möjligheten att spela med andra i orkester! Vi har flera orkestrar som träffas varje vecka för att repa inför konserter, resor med mera. Framför allt har vi kul ihop och lär oss massor på vägen!

Band

Rock/Pop-ensemble

Rock/Pop-ensemblen är för dig som spelar i slagverk, elbas, elgitarr men även piano och gitarr eller som sjunger. Tillsammans med pedagoger spelar ni den musik ni gillar och får lära er spännande saker om ditt instrument och lära känna gruppen.

Blås

Borås Ungdomsblåsorkester

Ungdomsblåsorkestern består mestadels av elever på högstadiet och gymnasiet men det är ungdomarnas kunskaper som styr. Orkestern spelar klassisk musik, popmusik, filmmusik och musikal men också traditionell blåsorkestermusik. De gör konserter både inomhus och utomhus, och marcherar även ibland. Ett årligt inslag är att medverka på firanden som Valborg och 1:a maj. Orkestern gör även resor, både inom Sverige och utomlands.

Borås Juniorblåsorkester

Borås Juniororkester består huvudsakligen av elever som går på mellanstadiet. De spelar klassisk musik, popmusik, filmmusik, visor, m.m. De spelar såväl inomhus som utomhus. Här förbereds du för att senare kunna spela i äldre orkester.

Fristads Ungdomsorkester

Orkestern som paraderar och konserterar! Fristads Ungdomsorkester består främst av elever som går i högstadiet och gymnasiet från Fristadtrakten, samt en del vuxna, oftast gamla orkestermedlemmar från tidigare år. Orkestern repeterar måndagar i Musikens Hus i Fristad.

Fristad Juniororkester

Fristad juniororkester består huvudsakligen av elever som går på mellanstadiet. De spelar klassisk musik, popmusik, filmmusik, visor, m.m. De spelar såväl inomhus som utomhus. Här förbereds du för att senare kunna spela i äldre orkester.

Miniblåset

Miniblåset består av elever som spelar sitt andra och tredje år. De spelar olika typer av musik och förbereds för att ta steget upp i Juniorblåsorkestern. Miniblås erbjuds både i Borås och i Fristad.

Nybörjarna

Som nybörjare på ett blåsinstrument erbjuds även du att spela med andra i en orkester! Vi spelar olika typer av låtar och musiklekar med mera. Här får du också ditt första tillfälle att framträda för publik. Nybörjarorkester erbjuds både i Borås och i Fristad.

Stråk

Kammarorkester Viskan

Kammarorkester Viskan är en ungdomsstråkorkester, huvudsakligen för dig som går i högstadiet och gymnasiet och spelat länge. De spelar allt från klassiskt och filmmusik till pop och musikal! Varje år medverkar de i julkonserten i Gustav Adolf Kyrka, och de senaste åren har de åkt på orkesterresa ihop.

Kulturskolans spelmanslag

I kulturskolans spelmanslag spelar vi folkmusik från Sverige och andra delar av världen. Låtarna lärs ut på gehör, det vill säga genom att lyssna och härma, och spelmanslaget passar de elever som blivit lite mer självständiga på sitt instrument.

I spelmanslaget lägger vi grunden för ensemblespel där melodistämmor kombineras med komp- och andrastämmor som vi gemensamt sätter ihop till ett arrangemang under lektionerna. Som medlem i Kulturskolans spelmanslag får du tillgång till en plattform där vi sparar inspelningar på de låtar vi jobbar med. Du kan på så sätt lyssna på, och öva till musiken mellan lektionerna.

Yngre stråkensemblen

I yngre stråkensemblen blandar vi ensemblespel med musiklekar och rytmik. Vi spelar både på gehör och efter noter och vi spelar musik från många olika genrer. Vi övar på hur det går till att spela i en ensemble och eleverna får öva på att lyssna på varandra, att spela tillsammans samtidigt och att förhålla sig till musikens puls.

Yngre stråkensemblen passar elever som går i lågstadiet eller mellanstadiet, som har lärt sig grunderna i sitt instrument och är bekant med en notbild.

Äldre stråkensemblen

I äldre stråkensemblen spelar vi musik från många olika genrer. Vi spelar både på gehör och efter noter och vi övar på allt vad det innebär att spela i en orkester, såsom att spela olika stämmor, tolka en dirigent och att lyssna på varandra.

Äldre stråkensemblen passar elever som går i mellanstadiet eller högstadiet, som har spelat på sitt instrument i ett antal år och som har lärt sig grunderna i hur man tolkar en notbild.

Sträng

Gitarrorkester

För dig som spelar gitarr finns möjlighet att spela i någon av våra gitarrorkestrar. Hör med din lärare hur du börjar spela gitarr tillsammans med andra!

Vanliga frågor och svar (FAQ)

Svar: Ja, om instrument finns att tillgå. Har vi ont om instrument hänvisar vi till andra aktörer, du kan kontakta våra lärare för tips om vart du kan hyra eller köpa instrument. Kontakta oss

Svar: Kulturskolan riktar sig främst till barn och unga. Ibland kan vuxna delta, detta sker i samråd med läraren för den aktuella orkestern, kontakta oss för mer information.

Svar: När du bokar dina kurser ska samtliga kurser läggas i varukorgen. Om du blir inlagd på en orkester efter att du redan betalt din kurs finns det en risk att din rabatt inte går igenom, kontakta kulturskolan@boras.se via mail så löser vi det så fort vi kan.

Bild på en rosa byst som tittar ut genom ett fönster. 

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter till administration och lärare.

Kontakta oss

Bild på en skylt med texten: Wow! Vad fin du är!" Ett öga är målat på ett glasfönster jämte skylten

Här finns vi!

Läs mer om våra utbudspunkter och hur du hittar till oss.

Hitta hit!

Detaljbild på tyg som hänger i en ställning med lampor

Workshops under loven

Håll utkik efter våra lovprogram! Här listar vi de lov som vi har öppet för dig som vill skapa på din fria tid. Innehållet varierar beroende på tema och kan innehålla alltifrån disco till konstworkshop. Vi släpper lovprogrammen cirka två veckor innan lovet.

Läs mer här

Foto på en kör som sjunger med läraren som spelar på ett piano.

Upptäck glädjen av att sjunga i kör

På kulturskolan har vi körer för våra allra minsta och allra äldsta elever. Kika på vad som skulle vara av intresse för dig eller varför inte hela familjen?

Läs mer här