Meny
Foto på ett horn

Bleckblås

Bleckblåsinstrument, även kallad mässing- eller brassinstrument, är instrument som är tillverkade i metall. Nedan presenterar vi de olika bleckblåsinstrumenten som du kan gå i kurs hos oss. Utöver din ordinarie lektion deltar du i en orkester eller ensemble.

Våra kurser

Instrumentkurser

I våra instrumentkurser får du lära dig att spela och ta hand om ditt instrument, gehörspel och noter. Vi erbjuder följande instrumentkurser inom bleckblås:

  • Baryton
  • Trombon
  • Trumpet
  • Tuba
  • Valthorn

Instrumentlek - Brasslek

Utöver ordinarie kurser erbjuder vi även brasslek. Detta är kursen för våra yngre elever. Kurserna riktar sig till dig som går i årskurs 1 och som är nyfiken på instrumenten i bleckblåsfamiljen. Du får på ett lekfullt sätt lära känna instrumenten och uppleva musik på många olika sätt med andra elever. Här kanske du hittar ditt framtida instrument!

Frågor och svar om instrumentlån

Svar: Vi hyr ut de flesta instrumenten inom orkesterinstrument. Instrument såsom gitarr, trummor och piano har vi ej möjlighet att erbjuda för uthyrning.

Avgiften per instrument och termin är en bokningsavgift och denna avgift återbetalas ej. Detta gäller även för det fall en elev införskaffar ett eget instrument under påbörjad termin.

Svar: Stråkinstrument i småstorlekar hyr vi ut, men när man kommer upp till helstorlek ska eleven skaffa eget instrument. För äldre elever som börjar på helstorlek kan man hyra upp till 2 läsår i mån av tillgång av instrument.

Även blåsinstrumenten finns att hyra upp till 2 läsår i mån av tillgång, så att man i lugn och ro hinner känna efter att man trivs med sitt instrumentval innan man köper ett eget. Vissa blåsinstrument går att hyra längre, hör med din lärare vad som gäller för ditt instrument.

För att eleven ska kunna tillgodogöra sig undervisningen rekommenderar vi att instrument finns att tillgå i hemmet. Kulturskolans lärare hjälper gärna till med att prova och lyssna i samband med instrumentköpet.

Svar: Nej, instrumentlån gäller endast för elever som går i ordinarie kurs hos oss.

Svar: Vid ditt första lektionstillfälle kan du prata med din lärare om att låna instrument. Efter utlämnat instrument registreras lånet på ditt konto i elevsystemet StudyAlong.

Genom att boka och betala instrumentlånet på ”Mina sidor” i StudyAlong förbinder du dig till de lånevillkor som du får vid utlånet. Vid utebliven betalning skickas en faktura ut. Om ni inte vill godkänna villkoren ska instrumentet lämnas tillbaka, vid utebliven inlämning skickas en faktura ut.

En ansvarsförbindelse gällande hyra av instrument uppstår då du som vårdnadshavare godkänner kulturskolans villkor vid hyra av ett instrument. Nedanstående gäller.

En elev som hyr ett instrument av Kulturskolan är skyldig att vårda instrumentet väl och se till att instrumentet är i samma skick när det återlämnas som vid utlämnandet.

Svar: Instrumentet ska återlämnas inom en vecka om du slutar på din kurs. Du behöver inte lämna tillbaka instrumentet över skolloven om du ska fortsätta att spela.

Vi återlämning av instrument kontaktar du din lärare eller kontaktar kulturskolans administration för att komma överens om tid för lämning av instrument.

Svar: Vid eventuella skador på instrumentet som uppkommit under hyrestiden står låntagaren för reparationskostnaderna. Vid förlorat instrument ersätter eleven kostnaden för instrumentet med hela värdet. Värdet varierar mellan olika instrument och bestäms av Borås Kulturskola. Normalt slitage är något som är inräknat i avgiften.

Hyrt instrument får ej lånas ut eller användas av någon annan än eleven.

I fråga om minderårig elev är i stället vårdnadshavare ersättningsskyldig enligt ovan vid skadat eller förlorat instrument under hyrestiden.

Vid slarv eller oaktsamhet som orsakar skada ska låntagaren betala reparationskostnaden. Alla reparationer ombesörjes av kulturskolan. Vid eventuell skada som kräver åtgärder eller förlust av instrument – kolla med din hemförsäkring vad som gäller.

OBS: Kulturskolans instrument är inte försäkrade genom kommunen.

En platshållare för en exempelbild

Vi erbjuder möjlighet till att hyra instrument så att man i lugn och ro hinner känna efter att man trivs med sitt instrumentval innan man köper ett eget.

Vanliga frågor och svar (FAQ)

Svar: I vår kurskatalog kan du se vilken ålder som gäller för vilken kurs. utöver detta kan du även se dag, tid, plats samt kursavgift.

Svar: Nej, den tiden som står i kurskatalogen är den vi erbjuder. Hittar du en annan tid som passar er bättre i kurskatalogen kan ni avsluta kurs och boka ny tid. Vänligen observera köpvillkoren vid avslutad kurs, dessa villkor hittar ni på er sida i elevsystemet.

Svar: Om den kurs du vill gå på är full kan du lämna en intresseanmälan. Denna knapp finns synlig vid den fulla kursen i katalogen.

Vänligen observera att intresseanmälan inte är en köplats, utan ett sätt för oss att se om det finns intresse för eventuell kurs. Skulle det uppstå en ledig plats under terminen kommer vi att kontakta er via mail om att kurs finns tillgänglig i kurskatalog. Ni kan då boka ledig plats i kurskatalogen. Intresseanmälan gäller endast innevarande termin.

Svar: Om ingen kurs dyker upp när du går till katalogen via denna sida kan det bero på att kursen är full. Välj "Nej" på "visa endast lediga platser" i kurskatalogen så får du fram kurserna och kan då lämna en intresseanmälan. Du kan läsa om intresseanmälan i frågan ovan.

Svar: Kul att du är intresserad av kursen! Om du vill vara förberedd med att skapa konto och veta mer om hur bokning går till kan du läsa mer här.

Svar: Ibland krockar det med aktiviteter eller så får man andra intressen och vill avsluta kurs. Vi har full förståelse för detta. För att avsluta kurs måste vårdnadshavaren avsluta den. Det gör ni via er sida på StudyAlong Länk till annan webbplats.. Scrolla ned till "mina kurser" och tryck på knappen "avsluta kursdeltagande" och följ de vidare instruktionerna.

Kulturskolan har ingen prova-på av kurs. Din ångerrätt gäller fram till dagen innan kursstart. Om kursen redan har startat när du genomför ditt köp så har du ångerrätt fram till dagen innan din första lektion. Om du bokar och betalar din plats inpå eller under pågående termin gäller den allmänna köplagen om 2 veckors ångerrätt.

Det går inte att avboka via mail eller genom din lärare. Avanmälan behöver ske innan påbörjad termin.

Svar: Samtliga villkor hittar du som registrerad användare i studyalong under knappen "villkor".

Foto på en trumpet

Sök till kurserna

Gå direkt till vår kurskatalog för att boka plats! Välj knapparna nedan för önskad kurs. Är kursen full kan du lämna en intresseanmälan.

Foto på en elev och en lärare som spelar på varsin trumpet

Workshops under loven

Håll utkik efter våra lovprogram! Här listar vi de lov som vi har öppet för dig som vill skapa på din fria tid. Innehållet varierar beroende på tema och kan innehålla alltifrån disco till konstworkshop. Vi släpper lovprogrammen cirka två veckor innan lovet.

Läs mer här

Så fungerar det

Här kan du ta del av information hur du gör för att skapa ett konto och hur du bokar kurs. Läs gärna mer på sidan innan du söker kurskatalogen så ditt konto är klart inför anmälan.

Läs mer här

Foto på en klarinett som står på ett golv. I bakgrunden syns tre fåtöljer som är rosa och blå.

Upptäck alla kurser i musiklek

Musiklek är kursen för våra yngre elever. Kurserna riktar sig till dig som går i årskurs 1 och som är nyfiken på instrumenten i bleckblås-, träblås- och stråkfamiljen. Du får på ett lekfullt sätt lära känna instrumenten och uppleva musik på många olika sätt i grupp.

Gå till kurskatalog

Foto på en tvärflöjt som ligger på en rosa sittpuff

Var inte bleckblås något för dig? Upptäck träblås!

Här hittar du information om vilka instrument vi erbjuder inom träblås. Utöver din ordinarie lektion som sker en gång i veckan ingår även orkester/ensemble.

Läs mer här