Meny
Foto på en danssal med elever som dansar. De står tätt med fötterna och armarna upp i luften i balettrörelse.

Dans

Vill du börja dansa? Vi erbjuder dansstilarna balett, dansmix, jazz, modern/nutida och streetdance. Ta en titt här nedan på vad som kan passa för dig. Om inget annat anges hålls kurserna i kulturskolans lokaler på Simonsland.

Gå direkt till kurskatalogen

Våra kurser i dans

Balett

Genom att dansa balett förbättrar eleverna sin musikalitet, smidighet, kroppskontroll, hållning, styrka och kondition. Balettlektionerna består både av övningar vid stången och längre dansanta övningar på golvet. Balett dansas till klassisk musik. Vi rekommenderar eleverna i balett att bära åtsittande kläder och balettskor. Detta för att läraren lätt skall kunna se elevens kroppsposition och hjälpa eleven att utvecklas i dansen på bästa sätt.

Balett - Tåspets

I kursen lär vi oss grundläggande tåspets teknik, både vid stången och ute på golvet. Lektionerna består av balettövningar, styrketräning och avslutas alltid med stretch. Denna danskurs riktar sig till nybörjare inom tåspetsteknik men du behöver ha dansat klassisk balett tidigare.

Dansmix

Dans för barn mellan 4-9 år. I kursen går vi igenom grunderna i olika dansstilar och jobbar tillsammans med övningar som förbereder för scenen och för framtida val av dansstil. Vi rekommenderar eleverna att ha mjuka, följsamma träningskläder och på fötterna har vi strumpor eller dansar barfota. Observera att Dansmix hålls till stor del i kulturskolans lokaler på Hässlehuset. Se de olika åldersfördelningarna i vår kurskatalog.

Dansa utan krav

Dansa utan krav bygger på Dans för hälsa - en forskningsbaserad metod för att främja psykisk hälsa hos unga.Kursen riktar sig till ungdomar i åldern 13-18 år med återkommande besvär med stress, oro, magont, huvudvärk eller sömnbesvär.Vi fokuserar på rörelseglädje  och kravlöshet utan prestation eller uppvisning.

Jazzdans

Jazz är en fartfylld dansstil där vi dansar till poppig musik med mycket känsla. Kursen ger en god grundteknik där snabbhet, flexibilitet men också dansglädje är centrala delar. Vi rekommenderar eleverna att ha mjuka, följsamma träningskläder. På fötterna har man gärna jazzdansskor men det går lika bra med strumpor eller barfota.

Modern/nutida dans

Modern/Nutida dans är konstnärlig stil som innehåller både teknik och flödande rörelser. Danserna berättar ofta en historia där du delvis får vara med och skapa själv. Vi rekommenderar eleverna att ha på sig mjuka, följsamma träningskläder, gärna långa byxor för att skydda knäna då vi arbeta med golvteknik. På fötterna har vi strumpor eller dansar barfota.

Street

Med hiphop och flera street stilar som grund fokuserar vi på teknik, övningar och koreografi. Målet är att stå på scen med en koreografi. Vi rekommenderar eleverna att ha rymliga och bylsiga träningskläder till exempel sweatpants och smidiga och lätta sneakers på fötterna.

Vanliga frågor och svar (FAQ)

Svar: I vår kurskatalog kan du se vilken ålder som gäller för vilken kurs. utöver detta kan du även se dag, tid, plats samt kursavgift.

Svar: Nej, den tiden som står i kurskatalogen är den vi erbjuder. Hittar du en annan tid som passar er bättre i kurskatalogen kan ni avsluta kurs och boka ny tid. Vänligen observera köpvillkoren vid avslutad kurs, dessa villkor hittar ni på er sida i elevsystemet.

Svar: Om den kurs du vill gå på är full kan du lämna en intresseanmälan. Denna knapp finns synlig vid den fulla kursen i katalogen.

Vänligen observera att intresseanmälan inte är en köplats, utan ett sätt för oss att se om det finns intresse för eventuell kurs. Skulle det uppstå en ledig plats under terminen kommer vi att kontakta er via mail om att kurs finns tillgänglig i kurskatalog. Ni kan då boka ledig plats i kurskatalogen. Intresseanmälan gäller endast innevarande termin.

Svar: Om ingen kurs dyker upp när du går till katalogen via denna sida kan det bero på att kursen är full. Välj "Nej" på "visa endast lediga platser" i kurskatalogen så får du fram kurserna och kan då lämna en intresseanmälan. Du kan läsa om intresseanmälan i frågan ovan.

Svar: Kul att du är intresserad av kursen! Om du vill vara förberedd med att skapa konto och veta mer om hur bokning går till kan du läsa mer här.

Svar: Ibland krockar det med aktiviteter eller så får man andra intressen och vill avsluta kurs. Vi har full förståelse för detta. För att avsluta kurs måste vårdnadshavaren avsluta den. Det gör ni via er sida på StudyAlong Länk till annan webbplats.. Scrolla ned till "mina kurser" och tryck på knappen "avsluta kursdeltagande" och följ de vidare instruktionerna.

Kulturskolan har ingen prova-på av kurs. Din ångerrätt gäller fram till dagen innan kursstart. Om kursen redan har startat när du genomför ditt köp så har du ångerrätt fram till dagen innan din första lektion. Om du bokar och betalar din plats inpå eller under pågående termin gäller den allmänna köplagen om 2 veckors ångerrätt.

Det går inte att avboka via mail eller genom din lärare. Avanmälan behöver ske innan påbörjad termin.

Svar: Samtliga villkor hittar du som registrerad användare i studyalong under knappen "villkor".

Foto på elever som dansar, närbild på deras ben under ett hiphop-pass

Sök till kurserna

Gå direkt till vår kurskatalog för att boka plats! Välj knapparna nedan för önskad kurs. Är kursen full kan du lämna en intresseanmälan.

Workshops under loven

Håll utkik efter våra lovprogram! Här listar vi de lov som vi har öppet för dig som vill skapa på din fria tid. Innehållet varierar beroende på tema och kan innehålla alltifrån disco till konstworkshop. Vi släpper lovprogrammen cirka två veckor innan lovet.

Läs mer här

Så fungerar det

Här kan du ta del av information hur du gör för att skapa ett konto och hur du bokar kurs. Läs gärna mer på sidan innan du söker kurskatalogen så ditt konto är klart inför anmälan.

Läs mer här

Bild på danselever, närbild på deras fötter i en balettställning

Fördjupningsprogram i dans

Har du ett stort intresse för dans, lägger mycket tid på ditt utövande och vill fördjupa och utveckla dina kunskaper? Då kan fördjupningsprogrammet vara något för dig! Fördjupningsprogrammet söker du tidigast våren du går i åk 6 men du kan även söka fördjupningsprogrammet i högre årskurser.

Läs mer här